Vyötärön paikan muutos

Jääkö vyötärön paikka sinulle yleensä aina liian alas tai liian ylös? 
Tällä muutoksella saat helposti lisää pituutta tai lyhennettyä yläosaa. Jos vaatteessasi on vyötärösauma, kannattaa muutos tehdä silti tällä tavalla sen sijaan, että lisäisit vain pituutta yläosan alareunaan. Silloin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, täsmääkö vyötärön sauman pituus edelleen alaosan reunaan, sillä tässä muutoksessa vyötärön leveyteen ei tehdä mitään muutosta. 

Jotta saat tarkastettua vyötärön oikean paikan jo ennen testikappaleen ompelua, mittaat vyötärösi korkeus. Tästä löydät videon, jossa on tärkeitä vinkkejä mittojen ottoon.
Aseta vyötärölle vyö tai sido nauha. Liiku hieman, jotta vyö asettuu hyvään kohtaan. Seiso suorassa rennossa asennossa peilin edessä ja mittaa kaulan pisteestä (olkasauman ja kaulan kohtaamispisteestä) merkkivyön kohdalle. Muista ettet kurki yhtään alaspäin ettei mitta lyhene. Vertaa tätä mittaa kaavaan.

Kuinka muokata ompelukaavaa

1. Leikkaa kappale vaakasuunnassa. Muutos kannattaa tehdä selkeästi vyötärön yläpuolelle, jossa sivusaumassa mahdollisesti oleva vino linja saadaan asettumaan kauniisti. Tee muutos sekä etu- että takakappaleeseen. 

2. Pidentäessäsi yläosaa laske irti leikattua alaosaa alaspäin PYSTYSUORASSA linjassa sen verran kuin vyötärö(sauma) pitäisi laskea.

3. Yhdistä ääriviiva yläpalan ja alapalan välistä. Jos kappaleessa on ollut vino linja, kuten kuvassa takakappaleella, et voi yhdistää yläpalan ja alapalan kulmia suoraan. Aloittamaan uuden ääriviivan piirtämisen hieman ylempää ja lopeta sen hieman alemmas. Tällöin pystyt piirtämään sulavan linjan ylä- ja alapalan reunojen puolivälistä eikä saumaan tule hassuja kulmikkaita muotoja. Tämän vuoksi muutos kannattaa tehdä juurikin selkeästi vyötärösauman yläpuolelle. Näin pystyt lopettamaan linjan piirtämisen selkeästi muutoskohdan alapuolelle. 

Jos haluat lyhentää yläosaa, on periaate täysin sama kuin yllä mainittu pituuden lisäys. Tällöin nostat alaosaa ja asetat sen päällekkäin yläosan kanssa.

Muista siirtää etukappaleen ja takakappaleen paloja yhtä paljon, jotta sivusauman pituus pysyy samana. 

HUOM: Jos et halua muuttaa vaatteen kokonaispituuttaa, tee alaosaan vastaava muutos, mutta päinvastaisena. Eli lyhentäessäsi yläosaa pidennä alaosaa ja vastaavasti laskiessasi vyötäröä lyhennä alaosaa. 

 

Tästä pääset takaisin kaavanmuokkauksen pääsivulle.