Hihan pituuden muutos, jos hihansuussa on laskoksia, pussitusta tai yksityiskohtia.

Miten hihan pituus vaikuttaa hihansuun leveyden ulkonäköön?

Jos hihansuussa on esimerkiksi laskoksia tai pussitusta, kuten Onnistuvan Lempeä-kaavaassa, kannattaa hihan pituus tarkistaa sopivaksi. Kuvasta näet, miten hihan ulkonäkö muuttuu, kun pituutta muuttaa. Voit myös katsoa videon (linkki yllä), josta näet hyvin eron ulkonäössä.

Jos pituutta on liikaa, lähtee pussitus painumaan hieman kuopalle lähellä hihasuuta. Erittäin laskeutuvassa materiaalissa taas hihasuu putoaa ranteen päälle.

Jos pituutta on liian vähän, eli hiha on suunnilleen normaalilevyisen hihan pituinen, jää pussitus liian ylös eikä hihansuu pääse laskeutumaan täyteen leveyteen kauniisti.

Kun pituus on oikea, hihansuun leveys korostuu kauniisti. Oikean pituisessa hihassa hihansuun leveys pääsee levittymään, sillä ranteen kohdalla kaitale tai kuminauhakuja kerää ja tukee hihan leveyttä ja nostaa ja levittää volyymin tasaisen kauniisti.

Tässä kuvassa on esitelty, kuinka hihan pituus vaikuttaa hihan ulkonäköön pussitetussa/laskostetussa hihassa. Liian pitkä hiha painuu joko pussille tai laskeutuu liikaa ranteen päälle. Liian lyhyt hiha ei päästä leveyttä laskeutumaan tarpeeksi leveälle vaan kaventaa hihan. Sopivassa pituudessa ranteen laskokset tai rypytys tukevat hihaa ja nostavat leveyden kauniisti esille.

Mistä tiedän, mikä on hyvä pituus hihalle?

Jos sinulla on testikappale ja haluat lyhentää hihaa, voit nipistää nuppineuloilla hihan leveyssuunnassa ja katsoa, kuinka paljon hihasta tulisi ottaa pituuttaa pois. Vastaavasti, jos hihaa tulisi pidentää, voit hieman venyttää hihaa alaspäin ja arvoida määrän.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole testikappaletta, voit arvioida oikean hihan pituuden seuraavasti:
1. Mittaa käsivartesi pituus saadaksesi oikean hihan pituuden. Mittaa olkapään korkeimmasta kohdasta (siitä, mihin sauma asettuu) käsi hieman koukistettuna, mittanauha kyynärpään takaa kiertäen ranteeseen.
2. Jos sinulla on hihassa hihansuun kaitale tai muut yksityiskohta, vähennä sen korkeus hihan pituudesta.
3. Mittaa tai arvioi, kuinka paljon hihaan jää leveyttä ranteen/kaitaleen leveyden ulkopuolelle ja jaa se kahdella (eli mitä leveyttä jää ranteen molemmin puolin). Tämä on (materiaalista hieman riippuen) mitta, jonka lisäät hihan pituuteen, jotta hiha pääsee leviämään täyteen leveyteensä. Muista ottaa huomioon, että leveys jakautuu ympäri hihaa.

Tässä kuvassa esitellään, kuinka arvioit hihan pituuden lisäämisen hihan leveydestä. Arvioi, kuinka paljon hihansuu palaa rannetta kohti täydestä leveydestä. Tämä määrä on tarvittava hihan pituuden lisäys.

Kuinka kaavan lyhennys ja pidennys kannattaa tehdä?

Jos hihansuussa on yksityiskohtia tai se on tarkoitettu yhdistettäväksi toisen kaavanosan kanssa (Lempeä-kaavan hihansuun laskokset ja hihansuun kaitale) kannattaa pituuden muutos tehdä keskelle kaavaa. Näin sinun ei tarvitse mitata kappaleiden yhteensopivuutta muutoksen jälkeen tai miettiä, muttuuko hihansuun leveys tai yksityiskohtien paikka.


TEE NÄIN:

1) Leikkaa hihan kaava halki vaakasuunnassa. 
90 asteen kulmassa langansuuntaa vasten.

2) Siirrä kaavan kappaleita päällekkäin (lyhentyy) tai erilleen (pidentyy) riippuen siitä, haluatko lyhentää vai pidentää hihaa. Siirrä sen verran, kuin haluat pituuteen muutosta. Muista tehdä muutos suoraan pystysuunnassa langansuunnan mukaisesti! Älä välitä, jos sivuun tulee pienet kulmat.

3) Piirrä uusi ääriviiva hihan saumaan.

Jos hihan sauma on ollut suora, voit piirtää suoran viivan kainalosta hihansuuhun.

Jos saumassa on muotoa tai muutos on suuri, aloita uuden ääriviivan piirtäminen jonkin matkaa muutoskohdan yläpuolelta ja lopeta jonkin matkaa sen alapuolelle. Uusi viiva kulkee sunnilleen muutoskohdan vanhojen ääriviivojen puolivälistä.

Tämä pituuden muutoksen tekniikka toimii myös tavallisessa kapenevassa hihassa. Tällöin tiedät, että hihansuun leveys pysyy samana muutoksen jälkeen.

Tässä kuvassa esitellään, kuinka kaava leikataan halki vaakasuuntaisesti puolesta välistä hihaa ja joko asetetaan kappaleita päällekkäin tai siirretään erilleen tarvittava määrä, riippuen haluatko lyhentää vai pidentää hihaa. Uusi ääriviiva piirretään vanhojen linjojen puolivälistä.

 

 

 

Tästä pääset kaavanmuokkauksen pääsivulle.