Sopivan hartialeveyden muokkaaminen

Jos hartia on liian leveä, näyttää vaate helposti liian isolta ja epäsopivalta. Alaosa voi olla hyvinkin väljä, mutta jos olkalinja istuu hyvin, on koko vaatteen yleisilme istuva ja ryhdikäs.

Joissain malleissa olkalinja on tarkoituksella madallettu ja se sopii vaatteen tyyliin. Mutta jos malliin on kaavoitettu istutettu hiha, eli olkasauma on tarkoitettu olan korkeimmalle kohdalle, näyttää vaate helposti alakuloiselta tai väärän kokoiselta, jos hartia on liian leveä ja kädentien sauma valahtaa enemmän käden puolelle. 

  • Vasemman puoleisessa kuvassa näet, kuinka hartialinja on liian leveä ja pudonnut hieman käden puolelle. Vaate näyttää hieman "alakuloiselta"
  • Oikeanpuoleisessa kuvassa hartian leveys on korjattu pääntien laskoksella ja kädentien sauma olalla on siirtynyt pyöreän olkaluun korkeimman kohdan lähelle. Kädentien sauma on suoremmassa ja vaate näyttää selkeästi tasapainoisemmalta ja ryhdikkäämmältä. (huomaa, että muutos vaikuttaa myös hihan pituuteen)

Hartian leveydellä on suuri merkitys vaatteen ulkonäköön. Vasemmalla kuvassa hartialinja tippunut käden puolelle ja vaate näyttää alakuloiselta. Oikean puoleisessa kuvassa kädentien sauma on olkaluun päällä ja vaate näyttää sopusuhtaiselta.

 

Jos teet vaatteen, jossa olkalinja on liian leveä, voit testata sopivaa hartian leveyttä nipistämällä nuppineulalla pääntieltä keskeltä edestä ja keskeltä takaa. Näin näet helposti mihin kädentien sauma asettuu ja milloin se näyttää hyvältä sekä paljonko leveyttä silloin tarvitsee poistaa. (Nipistetty määrä on siis poistettava leveys yhteensä. Jos nipistät 1+1cm eli yhteensä 2cm, poistat 1cm leveyttä per olka)


Voit testata kuinka paljon hartiaa pitää kaventaa, jos nipistät pääntieltä nuppineulalla keskeltä edestä ja keskeltä takaa. Näet mihin kädentien sauma asettuu ja paljonko leveyttä tarvitsee poistaa.

 

Alla näet muutamia vaihtoehtoja, joilla voit tehdä hartian leveyden muokkauksen sekä kaavaan että valmiiseen vaatteeseen. 

Kuten huomaat, ei ole vain yhtä ja oikeaa tapaa tehdä muutos. Voit käyttää erilaisia tapoja riippuen oman muutoksesi tarpeesta tai testailla itsellesi sopivaa tapaa. Kuvien esimerkit on kaventamiseen, mutta voit käyttää samaa ideaa myös leventämiseen.

 Jos pelkästään olka on vaatteessa liian leveä, voit leikata kaavasta palan leikkaamalla pystyyn ja vaakaan olkasaumasta kainaloon. Pidä kainalon kohta paikallaan ja liikuta palaa yläosasta päällekkäin tarvittava määrä. Piirrä uusi olkasauma. Muista tehdä sama eteen ja taakse.

Jos koko vaate on väljä, mutta pääntietä ei voi kaventaa, leikkaa kaava pystysuunnassa olkasaumasta helmaan ja siirrä kappaleita tarvittava määrä päällekkäin. Piirrä uusi olkalinja.

 Jos vaate yleisesti on liian leveä ja myös pääntietä saa kaventaa, voit poistaa kaavasta keskeltä edestä ja keskeltä takaa siirtäen näin myös taitetta. Muista tarkistaa pääntielle ja helmaan 90 asteen kulma.

 

 

Jos olet jo ommellut vaatteen valmiiksi ja huomaat yläosan olevan liian leveä, on se usein vielä pelastettavissa.

Voit lisätä esimerkiksi laskokset eteen (ja taakse) pääntielle. Huomaa, että tällöin myös pääntie kaventuu. Esimerkkivaatteessa on käytetty liian ohutta ja löysää materiaalia kaavan kokoon ja mitoitukseen verrattuna, joten olka ja pääntie on päässyt levähtämään. Laskos pääntiellä auttaa tässä esimerkissä. Näet tämän sivun ylimmässä kuvassa, miltä muutos näyttää.

Jos et halua kaventaa pääntietä vaan pelkästään olkaa, voit tehdä laskokset olalle. Tällöin laskos kannattaa ommella jonkin matkaa kiinni vaatteen sisäpuolelta etenkin, jos on tarve kaventaa myös etuleveyttä rintakehän kohtalta. 

Jos valmiissa vaatteessa on liian leveä hartia sekä pääntie, voit pelastaa sen tekemällä laskokset pääntielle eteen ja taakse. Jos pääntietä ei saa kaventaa, voit tehdä laskokset olkasaumaan.

Jos valmiissa vaatteessa on liian leveä olka, voit tehdä korjauksen lisäämällä pääntielle tai olalle laskoksen.

 

Tästä pääset takaisin kaavanmuokkauksen pääsivulle.