Kellohelman käänteen viimeistely höyryllä

Ompeluvinkki: Kellohelman käänteen viimeistely

 

Kellohelman käänteen tekeminen saattaa olla haastavaa, sillä ulkoreunan pituus on pidempi kuin kohta, johon käänteen reuna ommellaan kiinni. Käänteen reuna jää aaltoilevaksi ja siihen jää helposti ruttuja ja taitoksia ommeltaessa.

Tällä videolla näet helpon vinkin, kuinka höyryttämisen avulla saat aseteltua käänteen reunan siististi, jolloin ompelu sujuu helpommin.

  • Aseta noin 10-15cm välein taite suoraan nurjalle puolelle. Laita nuppineulat näihin kohtiin. Älä välitä, että näiden kohtien väliin jää ylimääräistä aaltoilua. 
  • Asettele näiden kohtien välistä reuna tasaisesti. Eli reuna aaltoilee tasaisesti joka kohdasta. 
  • Päästä höyryä silitysraudasta kankaan yläpuolella, mutta älä koske kankaaseen. 
  • Nosta rauta pois ja asettele kevyesti käsillä painellen kangasta tasaisemmaksi. 
  • Päästä taas höyryä kankaan yläpuolella. Kun kangas alkaa tasaantumaan jonkin verran, voit tuoda silitysraudan kiinni kankaaseen, mutta älä paina vielä juurikaan. 
  • Asettele ja painele reunaa taas käsin ja kun reuna alkaa olla tasaisen näköinen, voit alkaa painamaan silitysraudalla kankaan pintaan. 
  • Rautaa ei kannata liikuttaa kankaan pinnalla painaen, sillä silloin reuna saattaa taas venyä. Silitä siis kankaan pintaa niin, että nostat rautaa aina liikuttaessasi sitä toiseen kohtaan.
  • Kun kangas tasoittuu hyvin, voit painaa silitysrautaa voimakkaammin kankaan pinnalla ja lopulta hyvin kevyesti myös liikuttaa rautaa kankaan pinnalla. 

Saumurilla pystyy myös rypyttämään reunaa differentiaalisyötön avulla. Videossa saumurointi on tehty ilman differentiaalisyötöllä rypytystä, jotta näet, kuinka reuna tasoittuu höyryllä. Jos sinulla on saumurissasi käytössä differentiaalisyöttö, voit säätää "diffiä" niin, että reuna rypyttyy hieman ja näin reuna asettuu helpommin käänettäessä sitä nurjalle.

Ompelukoneella voit myös ommella pisimmällä tikinpituudella, jolloin reuna rypyttyy differentiaalisyötön tavoin. Voit myös hieman vetää lankaa rypytyslangan tavoin. Ole kuitenkin varovainen ettei reuna rypyty liikaa ettei reuna tule liian lyhyeksi käänteen jälkeen.

Takaisin ompeluvinkkeihin